Sådan startede Voxlab

Det var et rent tilfælde, der fik mig til at grundlægge Voxlab. Jeg var godt i gang med min operakarriere, og det var kun den karrierevej jeg havde i tankerne.

”Vibeke, kan du hjælpe mig med et hold jeg har om mandagen i et par måneder? ”. Spørgsmålet kom fra en god operakollega Ole, der ringede mig op og bad mig om at undervise et hold på en aftenskole. Jeg havde tidligere undervist sangelever, da jeg gik på konservatoriet, og regnede ikke med, at jeg skulle undervise igen. Men jeg ”kom til” at sige ja, da Ole lød som om at han havde virkeligt hårdt brug for en hjælpende hånd lige nu og her. Og jeg forstod på ham, at det var et sanghold.

Ikke et helt almindeligt kor

Da jeg ankommer og hilser på kursisterne undrer det mig, at de har tilmeldt sig at gå til kor: en kursist kan knapt nok sige en sætning uden at hoste og ved nærmere samtale derom, viser det sig, at han har haft denne udfordring i 40 år på trods af, at han har opsøgt dygtige specialister indenfor stemmefagene og det ikke lykkedes at komme af med irritationen.

En anden deltager er meget genert. Hun har svært ved at have øjenkontakt, håndtrykket er slapt, kropssproget udtrykker, at hun helst vil gå i ét med tapetet og så har hun en let dirrende nervøs stemme.
Og så er der de andre deltagere, som har forskellige mindre udfordringer eller som bare ønsker at blive endnu bedre til at bruge deres stemmer især i professionelle sammenhænge.

”Hmmm, dette er vist ikke et sædvanligt kor”, tænkte jeg og da vi endnu ikke er begyndt på selve lektionen, tager jeg brochuren, der ligger ude i gangen og læser om indholdet. ”Vil du gerne blive bedre til at bruge din stemme, så du i enhver situation kan tage ordet, sikkert, klart og overbevisende….”

Tillid gav udvikling

Tilbage i lokalet står jeg nu med en lille flok deltagere, der har lagt deres tillid i hænderne på mig.
Jeg tog denne fantastiske udfordring op, og gennem den tid jeg havde sammen med dem, tog jeg nu udgangspunkt i al min erfaring fra min uddannelse og min professionelle erfaring fra scenen, både teoretisk og praktisk.

Og vigtigst; jeg så de mennesker, som jeg havde foran mig. Hver især var de unikke personer med hver deres udfordringer og forcer. De fik hver især tilrettelagt et program og gennem de kommende måneder, som vi havde sammen, var det helt fantastisk at se og høre, hvordan de fik styrket deres stemmer, fik et bedre kropssprog og kropsholdning, fik opbygget gennemslagskraft og evnen til at kunne fremtræde med engagement og indre ro. 
Det var for mig en stor glæde at kunne gøre en forskel for andre.

Den ældre herre med 40 års stemmeudfordring fik helet sin stemme. Den meget generte kvinde rankede sig, tog øjenkontakt og fik så meget mere selvtillid – også i stemmen- det var stort og det var smukt.

Voxlab blev født

”Når du nu er så dygtig til at kunne klarlægge, hvordan du kan hjælpe dine kursister så effektivt, har du så tænkt over, hvor mange andre, der kan bruge din ekspertise”? Dette spørgsmål stillede min mand mig en aften, da kurset var ovre. Han havde fat i noget. Jeg var allerede ret vild med de resultater, som jeg havde skabt for andre og dermed blev Voxlab ”født”.

I tiden derefter fik jeg fat i DJØF, der blev min første kunde, og efter en artikel i DJØF-bladet om, hvad mit kursus kunne hjælpe med, fik jeg 8 fyldte hold i efterårssemesteret! Min anden kunde var Teknologisk Institut, og hos dem var jeg altid oplagt at have på programmet efter frokost, hvor deltagerne kunne være lidt sløve. På mit kursus blev de altid aktivt involverede. Min tredie kunde blev Dansk Magisterforening… og sådan blev det ved.

En daglig glæde

I 2007 flyttede jeg med mand og børn til Valencia i Spanien. Jeg boede der i 3 år og måtte i den periode  vinke farvel til nogle få gode kunder, men majoriteten holdt ved, og nye kom heldigvis til. I dag har jeg den store fornøjelse at møde kursister, der kommer fra hele verden og jeg oplever, at vi alle sammen - uanset kultur, sprog og personlighed – er fælles om, at vi kan styrke os selv og virksomhedernes gennemslagskraft og kommunikation gennem relativt enkle mentale og fysiske øvelser.

At opleve et menneske, et hold og en virksomhed udvikle sig og se det trives med de redskaber, som jeg bidrager med, er for mig yderst tilfredsstillende og en kilde til daglig glæde.

Vibeke