Kom i gang med sang på arbejdspladsen

Ved du at sang er god motion, afstressende, styrker muskulatur, hjerte og lungefunktion?

At Cambridge og Gøteborg universitet har undersøgt hvad sang gør for os og fællesskabet?  

At man bruger sang på tyske hospitaler, og i Sverige kan man få sang på recept?  At KOL- patienter efter få timers sang får bedre lungefunktion?

At sang og musik kræver et fokuseret samarbejde- og så er det sjovt og energigivende? Læs mere herom:

At synge sammen vinder ind på flere og flere arbejdspladser, og det er med god grund. Både samhørigheden i fællesskabet, de samarbejds- og kommunikations værktøjer sangen giver, og at det at synge er sundt, energi-givende og af stressende, er vægtige parametre for at byde sangen velkommen indenfor i virksomheden.
At synge er noget der er ret ligetil at starte op, det kræver bare en sang og så mødes og synge, måske hver morgen, en gang om ugen, eller hver 14. dag. En superstart på dagen hvor man kort mødes til en fællesoplevelse der sætter gang i krop og sjæl.

Hvis man går dybere ned i hvad sangen kan som et parameter for fællesskab og samarbejde, er der rigtigt meget at hente. For eksempel at lytte til helheden og give indholdet af sangen mening, kræver fælles fodslag for at "projektet" lykkes.

Så selv om I sagtens kan starte jeres sang tradition op med at synge en sang, og have den store glæde herved, giver det god mening, at komme rigtigt og dermed godt i gang med sang, med kyndig introduktion og brugbare værktøjer fra en professionel sanger og korleder. Hermed kommer alle godt fra start, med sang- stemme instruktion, sangstile- arter, andre nyttige værktøjer, der giver jer inspiration og redskaber til hvordan I vil forme indholdet i jeres fællessang-skab. Uanset om I ønsker at bruge denne dag til en særlig teamdag eller for at komme i gang med at synge sammen på sigt er her masser af konstruktiv viden.

 At synge sammen

  • Samler gruppen og styrker relationer og fælleskab på tværs af arbejdspladsen
  • Kræver et konstruktivt samarbejde for at få sangen (projektet) helt i mål
  • Tænder og udfordre fokus, lytte-evne, timing og eftertænksomhed
  • Styrker talestemmen og evnen til at udtrykke sig mundtligt
  • Sætter gang i kreativitet, mod og følelsesmæssig IQ,
  • Går på tværs af kultur og sprog
  • Træner evnen til at være ”På” og performe med gennemslagskraft

Mere om effekterne ved at synge De fleste kan sikkert tilslutte sig, at det at synge eller lytte til musik gør noget ved os, sætter os i en stemning. At synge sætter energi og udfordring til hjerne og fysik. Og det er en stor oplevelse menneskeligt og kulturelt, at stå i samlet lyd og forme musikken helt i mål. Sang giver tillid til egne- og fælles evner og at det er ok at kaste sig ud i noget nyt.

Hvad siger forskerne? Undersøgelser fra Gøteborg Universitet viser at når vi synger sammen, får vi samme hjerterytme. Samtidigt udskilles fælleskabshormonet Oxytocin, samt de afstressende og energigivende hormoner, dopamin, serotonin og endorfiner, samt at immunoglobin A stiger i blodet.

Undersøgelser fra Oxford Universitet viser at synge sammen er den aktivitet der hurtigst etablerer kontakt mellem deltagerne på tværs af kultur og geografi, både grundet at det kræver synkront samarbejde og fordi den fysiske og mentale aktivitet gør os gladere.

 At synge er også motion. Når vi synger er det også en form for motion, da det udfordre muskler og vejrtrækning og hjertet kan også komme op i gear. Vi forbrænder ca. 150 kalorier ved at synge stående i en time. Undersøgelser viser at sangere generelt har et godt kondital, stærk bryst /mave muskulatur, god lungekapacitet og et hjerte med en god pumpe.

Hvordan kommer I i gang? Få fat på professionelle sangere og korledere, og få et oplæg og en workshop om hvorfor og hvordan I skal komme i gang med at synge.

I får et indblik i hvad stemmen er for et fantastisk instrument I bruger hver dag til at tale med, anatomisk, og I får opvarmet stemmerne inden I går i gang med at undersøge hvordan sange og sanges indhold har en ganske særlig værdi i forhold til jeres fællesskab, kommunikation og kultur og samarbejde.

Alle kan deltage "Jeg kan ikke synge" er der mange der tror, men alle kan synge. Sagen er den, at dem der tror de ikke kan synge, ikke får den gode lyd ud, fordi man holder sin stemme lav og fastlåst muskulært, når man ikke tror på egen sangstemme.

Derfor er det altid en kæmpe oplevelse og glæde, når dem der tror de ikke kan synge, pludseligt kan, gennem indsigt i hvad stemmen er for en anatomisk størrelse.

Alle kan deltage, der kræves ingen musikalske forkundskaber, og det er sikkert at synge, ingen kan komme til skade. Alle har en sang-stemme, det handler om at finde ud af hvordan man bruger den rigtigt.
I får indsigt i, hvad musisk samarbejde er, og I får redskaber til hvordan I fremadrettet kan bruge disse værktøjer både socialt og professionelt.